logo-batuhan-var

Boşanma Hukuku ve Mal Rejimi Tasfiyeleri

Boşanma Hukuku ve Mal Rejimi Tasfiyeleri

Boşanma Hukuku nedir?

Boşanma hukuku aile hukukunun alt dallarındandır. Boşanma, evlilik ilişkisinin yasal olarak sona erme hallerinden biridir. Boşanma süreci avukat ile yürütülmesi son derece önemlidir. İster anlaşmalı ister çekişmeli olsun boşanma, boşanan taraf için hukuki sonuçlar doğuran bir durumdur. Bu halde maddi ve manevi tazminat, nafaka, çocuğun velayeti ve mal rejimine ilişkin hakların etkin kullanılması ve hak kayıplarının doğmaması adına avukat aracılığı ile sürecin takip edilmesi kritiktir.

Boşanmada ayrıca kişisel düzeyde kendinizi rahat hissettiğiniz bir avukat bulmak çok önemlidir. Boşanma hukuku niteliği itibari ile özel bilgilerin avukat ile paylaşılmasını gerektirmektedir. Bu noktada Büromuzca avukat ile müvekkil arasındaki gizliliğin korunacağına emin olabilirsiniz.

Başlıca boşanmada ki konular kısaca şöyledir;

  • Eşlerin mal paylaşımı,
  • Nafaka,
  • Maddi ve manevi tazminat talepleri,
  • Ziynet ve eşya alacağı,
  • Çocuklar için iştirak nafakası,
  • Çocukların velayeti.

Mal Rejimi Tasfiyesi nedir?

Mal rejimi tasfiyesi, eşlerin kendi aralarında seçmiş oldukları rejime göre yani aralarında malların nasıl paylaşılacağına dair verdikleri karara göre malların boşanan eşlere dağıtılması veya paylaştırılması şeklinde gerçekleşen boşanmanın ekonomik sonucu ve yansıması sürecidir. Ve ciddi bir hukuki yardım gerektirir. Boşanmaya karar vermeden önce muhakkak bu konu ile ilgili avukata danışılması gerektiğini de vurgulamak isteriz.

Aşağıdaki bilgilerle mal rejimi tasfiyesi ile ilgili temel bilgilerle bir nebze de olsa sizleri aydınlatmaya çalışacağız.

Eşler arasında edinilmiş mallar nelerdir?

T.M.K. md.129 ; Edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir. Bir eşin edinilmiş malları özellikle şunlardır:

  1. Çalışmasının karşılığı olan edinimler,
  2. Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,
  3. Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,
  4. Kişisel mallarının gelirleri,
  5. Edinilmiş malların yerine geçen değerler.

Olarak sayılan değerler ve gelirler yasaya göre edinilmiş mal sayılmaktadır.

Halk arasında bilinen Evlilik Sözleşmesi aslında nedir?

Toplumumuzca sıklıkla evlilik sözleşmesi olarak anılan sözleşme aslında hukuken mal rejimi sözleşmesidir. Bu sözleşmede belirlenen şartlar aslında eşler arasında ileride olası bir ayrılık, boşanma halinde malların nasıl paylaşılacağına ilişkin bir hukuki sözleşme ve delildir. Bu sözleşmenin noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılması ve yazılı şekilde olması da  şekil şartı olup, bu şartlar yerine getirilmediğinde sözleşme hukuken geçersiz sayılacaktır.

Herhangi bir rejim seçilmemiş ise ne olacak?

Eşler aralarında herhangi bir rejim seçmediyseler eğer, evlilik yıllarına göre değişkenlik göstermekle birlikte 2002 yılı sonrası evlilikler için Medeni Kanuna göre benimsenmiş yasal mal rejimine tabi olunur.

Boşanma halinde neleri talep edebiliriz?

Boşanma davalarında birden çok ekonomik değer talep edilebilmekle birlikte; mal rejimi davaları ile birlikte eşin edinilmiş maldan doğan katılma alacağını, ziynet eşya alacağını, şartları oluşmuşsa maddi ve manevi tazminat alacakları ile nafaka alacakları diğer eşten talep edilebilmektedir.

Kişisel mal nedir?

Kişisel mal edinilmiş mal sayılmayan kişinin kendisine ait olan yalnızca kendisinin kullanımında olan mallardır. Aynı zamanda kişisel mallar mal rejimi tasfiyesine konu edilmezler. Eşlerin kişisel malları da T.M.K. md.220’de sıralanmıştır;

  1. Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya,
  2. Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri,
  3. Manevî tazminat alacakları,
  4. Kişisel mallar yerine geçen değerler.
× Bize ulaşın