logo-batuhan-var

Miras Hukuku

Miras Hukuku

Hayatta en önemli gerçek ölümdür. Ölüm ise biz yaşayan canlılar için kaçınılmazdır. İşte bu noktada; ölen kişinin dünya üzerinde geride bıraktığı aktif ve pasif değerler bulunmaktadır. Bu değerler bir şekilde bir sonraki nesile aktarılarak devamı sağlanmalıdır.

Miras hukuku, insanların ölümlerinden sonra malları üzerinde yapmak istedikleri ölüme bağlı tasarrufları ve ölümleri halinde, gaipliğine karar verilmesinden sonra veya ölüm karinesinin varlığı halinde mirasa konu mallarının (tereke) yasal mirasçılar ve diğer mirasçılar arasında ne şekilde paylaştırılacağını, borçlarının nasıl ve hangi sırayla ödeneceğini inceleyen bir özel hukuk dalıdır.

Miras Hukukunda da uyuşmazlıklar baş göstermektedir. Büro olarak en çok sorulan soruları sizler için derlemeye çalıştık;

Mirasbırakanın mirasını reddebilir miyiz?

Evet. T.M.K. md.605 gereği yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler.

Mirası ret işlemi nasıl yapılır?

Mirası ret işlemi Sulh Hukuk Mahkemesine yazılı dilekçe verilmesi ile veya sözlü bildirim üzerine Mahkemenin ret işlemini yapması şeklinde yapılır.

Mirası ne zamana kadar reddebiliriz?

Miras, üç ay içinde reddolunabilir. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar.

Mirası şarta bağlı olarak reddedebilir miyiz?

T.M.K. md.609 mirası ret işleminin ve beyanının kesinlikle kayıtsız şartsız olarak yapılması gerektiğine vurgu yapmaktadır. Yani ‘’eğer mirasbırakanın borcu varsa mirası reddediyorum’’ şeklindeki mirası ret beyanı geçerli değildir. Mirası ret kayıtsız, şartsız yapılmalıdır.

Süresinde mirası reddetmezsek ne olur?

Süresinde yapılmayan mirası ret işlemi daha sonra yapılamaz. Mirasbırakanın bütün aktifi ( varsa bankadaki parası, arabası, evi, taşınmazı vs)  ve pasifi (borçları) ile birlikte mirasçıya geçer.

Miras kalan mallar üzerinde yasal miras payımız nedir?

Miras payı sağ kalan eş için 1/4’tür. Kalan 3/4 ‘lük kısım ise mirasçının çocukları arasında paylaştırılır.

Vasiyetname düzenlemek için ne yapmak gerekir?

Vasiyetname ölüme bağlı tasarruflardandır. Vasiyetnamenin Türk Medeni Kanun gereği düzenlenmesinde bazı şartlar vardır. Vasiyetname el yazısı ile, resmi şekilde ve şartları oluşması halinde sözlü olarak da düzenlenebilir. Ancak en sağlıklı olan şekli ise resmi şekilde noter huzurunda varsa şahitler eşliğinde düzenlenen vasiyetnamedir. Çünkü aksi halde iptali mirasçılar tarafından ileri sürülebilecektir.

Veraset ilamı nedir?

Veraset ilamı yeni ismi ile mirasçılık belgesidir. Bu belge kişinin mirasbırakanın yasal mirasçısı olduğunu ve miras payını gösteren hukuki belgedir. Veraset ilamı ile birlikte mirasbırakanın bütün mallarının mirasçıya intikal ettirilmesi sağlanır.

Veraset ilamı nasıl alınır?

Mirasçılık belgesi, ölen kişinin ölüm belgesi ve nüfus kayıt örneği ile birlikte mirasçı tarafından ölenin ikametindeki Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak alınabilir. Ayrıca aynı belgelerle noterlikten de alınabilmektedir.

Veraset ilamını her mirasçı ayrı ayrı çıkarmak zorunda mıdır?

Hayır değildir. Mirasçılardan birinin başvurması üzerine alınan mirasçılık belgesinden diğer mirasçılarda yararlanır.

× Bize ulaşın